24 september 2014

Hummerböcker

I måndags begicks premiären för säsongens hummerfiske - datumet bestäms i en av de många regler som kringgärdar verksamheten. Den första hummer som såldes fick ett kilopris på 28 000 kronor, men de boktips på hummertema vi delar med oss av här idag är alldeles gratis.

Till att börja med kan det kanske vara intressant att veta något litet om vad det är för ett skaldjur det är frågan om. Det vetenskapliga namnet på den europeiska hummern är Homarus gammarus, och i boken Kräftdjur i hav och sjöar kan den som vill lära sig det mesta om artens liv och leverne - var de bor, vad de äter och en hel del annat.

Vill man efter dessa studier ändå äta upp sin nya bekantskap finns det flera specialiserade kokböcker: Fredrik Erikssons Fredriks skaldjur, Charlotte Jenkinsons Fiskarens kokbok, Martin Gustafssons Nyfångat eller kort och - förhoppningsvis - gott Hummer av Ulf Yxklinten.

I skönlitteraturen har humrarna en framträdande plats i till exempel Viveca Lärns Hummerfesten (det hörs väl på namnet?). Boken utspelar sig på samma Saltö som presenterades i Midsommarvals, men nu har sommargästerna åkt hem och öborna lämnas åt sina egna öden: otrohetsaffären som ska kommas över, bantningskurer som ska genomlidas, pensionärspassioner som ska få blomma ut. Och så ska alla samlas för en hummerfest...

Även i Graeme Simsions feelgood-roman Projekt Rosie figurerar humrar i berättelsens bakgrund. Boken handlar om två personer på jakt: en efter den perfekta partnern och den andra efter sin förlorade far. Genetikern Don lever ett inrutat liv, äter hummer varje tisdag och hoppas att vägen till kärlek ska gå genom ett 16-sidigt frågeformulär han tar med på sina dejter. Rosie, tidsoptimistisk vegetarian och definitivt inte den rätta för Don, misstänker att mannen hon vuxit upp med inte är hennes biologiske far och ber om Dons hjälp för att ta reda på sanningen. Romantisk komedi uppstår.

Själva hummerfisket då, hur går det till? Förhoppningsvis kan den som undrar finna svaren i The capture and culture of lobster av Neil A. Clark, en bok som får plockas fram ur stadsbibliotekets magasin för den som är intresserad. För de yngre finns dessutom två bilderböcker som förklarar tinor och annat på ett enkelt sätt: Ingela Nilssons Holger på hummerfiske och Siri E. Mohrs Med farfar på hummerfiske - goda förutsättningar för föryngring inom näringen!

Inga kommentarer: