22 oktober 2014

Björkböcker

Björkbrev nr 202.
Se fler på gramoty.ru
Jag läser en artikel i New York Times om hur arkeologer i ryska Novgorod har hittat över 1000 medeltida meddelanden, skrivna på björknäver. Traktens konserverande lera gör att vi (eller åtminstone dem av oss som kan gammalnovgorodska) idag kan läsa på lapparna om hur Onus någon gång på 1300-talet bad sin son Danilo skicka en skjorta och handduk, eller hur Mikita i slutet av 1200-talet skrev till Anna: "Jag vill ha dig, och du vill ha mig".

En fascinerande inblick i historiens vardaglighet, men också ett tillfälle att tipsa om några böcker på temat björkar. En bra titel att börja med är Stig Sjödins diktsamling Näverbrev, men tyvärr har har jag inte läst den själv så vi får nöja oss med sammanfattningen från Svenskt biografiskt lexikon: "en språkligt vital och sinnlig samling med en rad lyckliga naturskildringar".

Så lycklig är inte Olga Grjasnowas debutbok med den i det här sammanhanget passande titeln Ryssar är såna som gillar björkar. Det är en berättelse om Masja, som tvingats fly från Azerbajdzjan då striderna i Nagorno-Karabach bröt ut under Sovjetunionens sista år. I Frankfurt har hon försökt skapa sig ett nytt liv, men då pojkvännen Peter plötsligt dör ställs allt på ända ännu en gång. I hopp om att finna trygghet i sin judiska identitet reser Masja till Israel, men frågor om nationalitet och tillhörighet visar sig vara minst lika komplicerade där.

Den som vill lära sig mer om själva trädet björk kan med fördel låna och läsa Björk : trädet, människan och naturen av Marit Stigsdotter. Där presenteras inte bara botaniska fakta om trädets evolution och ekologi utan också vilken roll björken spelat i historia och mytologi - från den svenska midsommarens lövverk till just de medeltida näverbrev som inledde inlägget, och en hel del annat däremellan.

Inga kommentarer: