09 oktober 2014

Grattis Patrick!

Så är spekulationerna över för detta år - vi vet att det blir Patrick Modiano som får nobelpriset i litteratur. Beskedet var extra glädjande för oss på Torslanda bibliotek eftersom vår bokcirkel precis ska ge sig i kast med hans bok Nätternas gräs.

Vill du själv bekanta dig med pristagaren (eller fördjupa relationen, om du redan läst något) kommer här några tips. Och skynda dig att sätta upp dig i kö, det brukar snabbt bli många som vill låna.

Den senast översatta titeln, som faktiskt inte hunnit levereras till biblioteken än, är Dora Bruder. Berättelsen utgår från en artikel Modiano råkade se i en fransk tidskrift från 1941 och är ett bra exempel på teman författaren brukar återkomma till: det förflutna, förintelsen, försvinnanden och förluster. Dora Bruder var namnet på en judisk flicka i Paris, som 15-åring deporterad till de tyska koncentrationslägren. Boken korsar gränsen mellan roman och biografi som ett genreöverskridande minnesarbete för att återskapa hennes liv.

1978 tilldelades boken De dunkla butikernas gata ett annat prestigepris: Goncourt. Här skildras privatdetektiven Guy Roland som efter en minnesförlust börjar nysta i sitt förflutna. Sökandet för honom genom ett Paris med tillfälliga existenser, papperslösa, personer som passerar utan att någon bryr sig: "Egendomliga människor. Sådana som inte lämnar något annat spår efter sig än ett dimstråk som snabbt förflyktigas. (…) En vacker dag dyker de upp ur tomma intet, glimtar till och försvinner igen. Skönhetsdrottningar. Gigolos. Fjärilsmänniskor. De flesta av dem hade inte ens medan de levde större täthetsgrad än vattenånga av det slag som aldrig kondenseras."

Modiano har också skrivit manuset till en film, Lacombe Lucien, om en ung fransman som imponeras av de nazistiska ockupanternas elegans och makt och blir kollaboratör under Vichyregimen. En filmkväll kan ju vara ett bekvämt sätt att hålla sig kulturellt uppdaterad och se om ens egen smak är ungefär den samma som Akademiens.

Fler verk hittar du i vår katalog.

Inga kommentarer: