12 november 2014

Böckernas hemliga liv

’Jag undrar’, sade han för sig själv, ’vad som egentligen försiggår i en bok innan man öppnar den. Så klart det bara är bokstäver som finns där, tryckta på papperet, men ändå… något måste det ju ändå vara, för så snart man öppnar boken har man ju en hel historia där.’
Så funderar huvudpersonen Bastian i Michael Endes fantasyklassiker Den oändliga historien, och visst väcker tanken fantasin? Kanske skuttar bokstäverna omkring och hittar på nya berättelser med varandra. De måste i så fall vara väldigt snabba för att komma i rätt ordning så fort någon öppnar boken - månne är det så tryckfel blir till, när någon bokstav snubblar och inte hinner tillbaks till sin plats. Och om bokstäverna har fuffens för sig, vad kan då inte själva böckerna hitta på? Videon här nedan har varit med på bloggen en gång förut, men jag tycker den är så charmig så det blir en favorit i repris.
Michael Ende skulle för övrigt ha firat sin 85-årsdag idag, om han levat - och på samma dag föddes också skådespelerskan och furstinnan Grace Kelly. Nyligen kom en film om hennes liv, med Nicole Kidman i huvudrollen. Vad DVD-filmer har för sig när ingen tittar på dem vet jag inte, men såklart finns den att låna på biblioteket!

Inga kommentarer: