03 december 2014

Deckarnoveller i advent

Vi har inte hunnit så långt in i advent, men kanske finns det redan någon som tröttnat på lussebullar och julklappsbryderier. Då kan den nya novellsamlingen Svart advent vara ett bra tips för att få tankarna på annat: mord och blod och buttra poliser. Visst får frasen Då i vårt mörka hus en lite annan klang än vanligt när deckardrottningen Inger Frimansson låter det vara titeln på sitt bidrag?

Boken samlar 21 svenska kriminalförfattare, men inte alla berättelserna utspelar sig i adventsmiljö. Här finns till exempel Johan Theorins Jungfruns hämnd, där två fiskare upptäcker en märklig båt mitt i en vårstorm. Storm är det också i Ett osannolikt möte, när Henning Mankells Kurt Wallander irrar bort sig i snön och kommer till en restaurang där ingen mindre än Håkan Nessers Van Veeteren sitter med en skål gulasch. Vad gör de två legenderna då de möts? Spelar kort.

En något udda novell i sammanhanget är Superhjärnan - dels för att den har lite mer av en science fiction-stämning över sig, dels för att den är skriven av Stieg Larsson. Berättelsens tema är hjärntransplantationer och evigt liv, men det finns en tämligen naturlig förklaring till att Milleniumtrilogins författare här gör sig påmind efter sin egen död. Texten publicerades nämligen redan 1972 i Larssons eget fanzin Sfären. Någon vidare läsekrets nådde den nog inte då, så det är säkert många som blir glada av att den nu återutges.

Inga kommentarer: