17 december 2014

Oscar Wilde återupptäckt

Auktionskatalogen från försäljningen
- i sig en raritet, bara 4 exemplar finns kvar
Oscar Wilde skrev att det bara finns en sak i världen som är värre än att folk pratar om en - att de inte pratar om en. Och på sistone har det pratats en del om den irländske författaren och dandyn - eller rättare sagt hans böcker. Men det handlar inte om böckerna han själv skrev, utan böckerna han hade i sina bokhyllor. En bibliotekarie vid Kungliga biblioteket i Nederländerna råkade nämligen hitta fem av dem i bibliotekets samlingar. Det kanske inte låter så spännande, men med tanke på att bara 42 böcker från Wildes egna hyllor varit kända förut betraktades fyndet som en sensation och volymerna flyttades genast till raritetskammaren.

Bakgrunden till böckernas sällsynthet är att hela Wildes bohag, inklusive den fina boksamlingen, såldes på auktion medan Wilde satt häktad för "onaturlig otukt". De drygt 3000 böckerna spreds för världens vindar, och tydligen hamnade några av dem hos en bokhandlare i Haag, där de köptes av Kungliga biblioteket i oktober 1895, samtidigt som Wilde själv slet i trampkvarnen i Wandsworths fängelse.

Så berömd är Oscar Wildes boksamling att det skrivits en hel bok om den: Oscar's books - a journey around the library of Oscar Wilde av Thomas Wright. Reservera den gärna via länken, så kan du läsa om allt från sagoböckerna i den store författarens barndom till de poesisamlingar som sändes honom från när och fjärran - och inte minst hur detta litterära universum påverkade Wildes eget författarskap.

Mer om de nyupptäckta böckerna i Nederländerna kan du läsa här.

Inga kommentarer: