08 december 2014

Prisvinnande boktips

Ett av det mesta prestigefyllda pris en engelskspråkig författare kan vinna är det så kallade Bookerpriset, eller som det heter på engelska: The Man Booker Prize for Fiction. "The Man Booker Prize promotes the finest in fiction by rewarding the very best book of the year."

I fjol tilldelades det den yngsta författaren genom prisets historia. Nyzeeländska Eleanor Catton tilldelades då priset för sin över 800 sidor tjocka roman Himlakroppar. Den finns att låna från biblioteken, men intresset är stort, så det är kö på den. Nu har hon nyligen varit i Stockholm och pratat om hur hennes liv har förändrats efter vinsten. Källa: SvD

En hisnande läsupplevelse om guldrushens Nya Zeeland skriven av det litterära stjärnskottet och mottagaren av Man Booker-priset 2013, Eleanor Catton.

Året är 1866 och Walter Moody har som så många andra kommit till Nya Zeelands guldgruvor för att söka lyckan. Samma stormiga natt som han anländer stöter han på ett märkligt sällskap bestående av tolv män som har samlats för att i hemlighet diskutera en serie olösta brott. 

I år var det Richard Flanagan, som tilldelades priset för sin roman, The Narrow Road to the Deep North.
  
August, 1943. In the despair of a Japanese POW camp on the Thai-Burma Death Railway, Australian surgeon Dorrigo Evans is haunted by his affair with his uncle's young wife two years earlier. His life is a daily struggle to save the men under his command from starvation, from cholera, from pitiless beatings. Until he receives a letter that will change him forever.

Vi får förmoda att boken kommer att översättas till svenska, men för den som inte vill vänta så finns den att reservera från biblioteken i två olika engelskspråkiga utgåvor.


Inga kommentarer: