14 januari 2015

Festivalfilmatiserade böcker

Det är snart filmfestival här i staden, och programkatalogen finns att hämta här på biblioteket.

Några av filmerna som ska visas baseras på böcker, och vill du förbereda dig på initierade samtal i festivalminglet om hur bra (eller dåligt) regissörerna lyckats i förhållande till författarna så går det fint att låna och läsa - klicka bara på titlarna för att reservera.

Filmen Women in oversized men's shirts bygger på norska Gunnhild Øyehaugs roman Vänta, blinka. En feministisk relationsskildring som utsågs till årets bästa bok i Norge 2008.

Thomas Pynchons Inneboende brist är full av paranoida snutar, påtända surfare och pornografiska slipsar - och samma ingredienser finns troligtvis med i filmen Inherent vice också.

På dokumentärsidan hittar vi Merchants of doubt, baserad på Naomi Oreskes och Erik M. Conways bok med samma namn. Det är en berättelse om hur vetenskapsmän gör karriär på att ifrågasätta allt från global uppvärmning till tobakrökningens skadeverkan.

Lars Saabye Christensens genombrottsroman Beatles, från 1984, handlar om - The Beatles. Eller rättare sagt fyra killar i Oslo som drömmer om att vara The Beatles. Trettio år senare heter filmen likadant och bjuder dessutom på mycket musik av nämnda band.

Filmfestivalen fokuserar särskilt på film från Japan i år, och såklart finns det massor av japanska filmer på biblioteken, och dessutom flera böcker som beskriver filmens historia och samtid i soluppgångens land.

Inga kommentarer: