12 januari 2015

Känner du att det saknas någon bok?

Ibland får jag själv känslan av att det borde finnas en bok om det här, men så visar det sig att så inte är fallet. Kanske har du själv känt så någon gång. Det har även Lotta Olsson, som i DN skriver en (satirisk) artikel om böckerna hon skulle vilja att någon/några skriver under 2015. Så här avslutar hon sin artikel:
"Varning! Varning! Känsliga läsare varnas. Hela denna artikel handlar om böcker som inte finns annat än i skribentens hjärna."
 Själv skulle jag nog kunna tänka mig att läsa någon av Olssons fiktiva böcker. Speciellt de hon valt att kalla En jävla vårddag och Hubbiten.

Men så länge dessa böcker bara finns i skribentens hjärna så får vi hålla tillgodo med de som faktiskt är skrivna. Här kommer tips på två ganska nya romaner:


Motståndets melankoli är en surrealistisk roman i Gogols anda som utspelar sig i en liten ungersk stad. Fru Plauf sitter på ett försenat tåg på väg hem och kan inte låta bli att tycka att alla hennes medpassagerare är sorgliga skepnader. Så fattiga och obetydliga. Väl hemma får hon besök av den illasinnade fru Eszter som planerar att ta över hela staden med politiskt ränkspel. Hennes make, Valuska, som kan sägas symbolisera den naiva godheten, har gått in i sin egen drömvärld och skriver numera musik för duvorna.

Romanen skrevs redan 1989, men har aldrig varit översatt till svenska tidigare. Den hyllades stort av författare runt om i världen när den utgavs.Jorden vi miste, som är löst baserad på författaren Murat Isiks egen familjehistoria, är en rik och gastkramande skildring av en familjs öde och kamp för överlevnad. En berättelse om uppbrott och brustna förhoppningar - och om det innerliga förhållandet mellan en son och hans far. En historia att låta sig uppslukas av.

Mehmet växer upp med sina föräldrar och två syskon i en liten by i östra Turkiet på 1960-talet. Familjen lever under enkla och knappa förhållanden, men Mehmets liv är lyckligt och gott. Fadern, Selim, är herde och en respekterad och uppskattad man i byn, inte minst på grund av sin förmåga att berätta trollbindande historier. Modern, Asme, är en stark och orädd kvinna som inte låter sig sättas på plats av de traditionsmönster som andra försöker påtvinga henne. Mehmet själv drömmer om att en dag bli herde liksom sin far. Men plötsligt förändras allt.

Inga kommentarer: