09 februari 2015

Digitalisering av Sveriges bokhistoria

Det började med att Google books under 2009 meddelade att de tänkte digitalisera större delen av världens litteratur, inklusive den svenska bokhistorien. Det fortsatte med att de stora svenska förlagen digitaliserar en stor del av de gamla klassikerna och gör dem tillgängliga som e-böcker, (med ett förmodat vinstintresse i åtanke).
Källa: Metro

Som tur är för den som gillar klassiker, så finns det redan helt kostnadsfritt så kallade fria e-böcker att låna via biblioteken. Göteborgs bibliotek tillhandahåller klassiker från Litteraturbanken.se.

Söker du på Fri e-bok i valfria sökord i Gotlib, så får du inte enbart upp klassiker, men det är så klart flest av den sorten eftersom det är gratis att tillhandahålla dem.

Ett annat digitaliseringsprojekt, som har varit igång under en längre tid är Projekt Runeberg. Här har man scannat in ett stort antal äldre böcker, så man tar inte hem någon fil utan läser direkt på skärm. Då kan det se ut så här:

Så om klassikern du behöver läsa för skolarbetet eller bokcirkeln är utlånad till sista exemplaret i den fysiska världen, så kan du ha tur och hitta den i den digitala.

Inga kommentarer: