26 augusti 2015

Europeiska språkdagen

Med anledning av Europeiska språkdagen, som firas idag efter initiativ från Europarådet, bjuder vi här på några boktips från lingvistikens underbara värld. Som vanligt kan du klicka på länkarna för att komma till vår katalog och reservera de titlar du vill låna.

I Ärtor suger snaps har författarna Stellan Löfving och David Stark samlat vad de menar är Sveriges 99 roligaste skyltar, där allehanda tvetydigheter, stavfel och särskrivningar gjort att budskapet inte alltid blir vad det var tänkt. För visst känner man sig lite tveksam inför ett erbjudande om att köpa "Lagrad präst i skivor", och "Gemensam hetsdag" låter inte särskilt mysigt...

En intressant överblick över vilka språk som talas i Sverige - för det är ju långt ifrån bara svenska - ges i Språken i Sverige, en bok från det ambitiösa projektet Sveriges Nationalatlas. Här kan man bland mycket annat lära sig om arameiskans ställning i Södertälje, samiskans olika verbböjningar eller dialektala potatisar. Med boken kommer också en CD med intervjuer och berättelser på tio olika svenska dialekter.

För den som vill söka sig bortom Sveriges gränser är biblioteken en guldgruva. Här finns en uppsjö av reseparlörer med behändiga fraser på grekiska, thai, franska, skotsk-gaeliska, turkiska, portugisiska, swahili, tyska - ja, listan kan göras nästan hur lång som helst. Och vill man begränsa sig till Europa kan Roger Hanssons Språk och skrift i Europa vara en bra början till fördjupning.

Inga kommentarer: