17 augusti 2015

Spökhistorier och skräck

Det fanns i Aten ett stort, rymligt hus men det hade dåligt rykte och förde med sig olycka. I nattens tystnad hörde man klirrandet av järn, och om man skärpte sin uppmärksamhet hördes rasslet av kedjor, först långt bortifrån, sedan alldeles intill en. Och snart visade sig en spökgestalt, en gammal man, utmärglad och vanställd av smuts, med långt skägg och stripigt hår. På benen bar han fotbojor och på handlederna kedjor, som han skakade.
(Plinius den yngre, Epistulae (Brev), 7.27; övers. Axel Mattsson 1983)

Citatet ovan är hämtat från det som kanske är den mest världskända spökhistorien genom litteraturhistorien.

I romarriket var tron på spöken och övernaturligheter utbredd. Man trodde att det fanns två typer av gengångare, de välvilliga och de illvilliga. En ond ande blev till om den döde hade mött en våldsam, eller en för tidig död.

Frågan är om Plinius text är den första dokumenterade spökhistorien?
I vilket fall som helst så har Plinius historia inspirerat många efterkommande författare, varav Oscar Wildes, Spöket på Canterville, kanske är den mest kända.

foto från commons.wikimedia.org


Många människors fascination för skräckberättelser och rysare har alltså anor från antiken, vilket är en förklaring så god som någon annan om varför det skrivs så mycket på temat även i modern tid.

Ett exempel på en nyskriven gotisk roman är:

De användbara av Mattias Hagberg


December 1938. Den unge läkaren Ludwig Malmström blir kommenderad till en anstalt för sinnesslöa i Jämtlands mörkaste skogar för att utreda en smitta som på kort tid börjat ta livet av de intagna.

Han är lockad av tidens stora idéer: i Tyskland rustar Hitler för raskrig, i Sovjet pågår Stalins utrensningar av oliktänkande. Utopierna ska bli verklighet med hjälp av teknik, medicin och arkitektur. Allt förefaller möjligt. Men Malmströms egen värld är på väg att rasa samman. Hans drömmar förvandlas steg för steg till mardrömmar.

Flera decennier senare försöker hans dotter förstå vem hon är och var hon kommer ifrån. Hon har levt ett liv utan sammanhang, som den sista ledtråden i en meningslös gåta. I trädet utanför hennes fönster väntar de svarta fåglarna som alltid tycks vaka över henne.

De användbara är en gotisk skräckroman, men också en berättelse om de totalitära tankeströmningar som präglade Europa även Sverige under åren före andra världskriget.

Inga kommentarer: