09 september 2015

Röster från Ungern

Den senaste veckan har det varit mycket uppmärksamhet kring Ungern, och de flyktingar som försökt ta sig genom landet. För den som vill förstå mer av Ungerns politiska landskap finns flera aktuella böcker att läsa.

Göteborgs-postens före detta kulturchef Gabriel Byström kom för ganska precis ett år sedan med boken Tystnadens triumf - en bild av det nya Ungern, där han ger en historisk bekgrund till Fidesz-regeringens konservativa och nationalistiska revanschism. Många trådar går tillbaka till första världskrigets slut, då Ungerns gränser drogs om, med följd att stora befolkningsgrupper kom att leva som etniska minoriteter i grannländerna. Mycket av den nuvarande presidenten Orbáns politik går ut på att återupprätta vad han ser som den förlorade storhetstiden, vilket Byström ger många illustrerande exempel på.

I Extrema Europa - nationalchauvinismens framväxt i Ungern, Nederländerna och Danmark sätter Philip Lerulf och Jan Å. Johansson den ungerska utvecklingen i ett europeiskt perspektiv. Den bredare blicken finns även i Lisa Bjurwalds Europas skam - rasister på frammarsch och Magnus Lintons De hatade - om radikalhögerns måltavlor - den senare låter också några av de röster som drabbas av inskränkt yttrandefrihet, hårdare migrationslagar och främlingsfientlighet komma till tals.

Drömcirkus, en bilderbok
författad och illustrerad
av Katalin Szegedi.
När bokmässan drar igån om drygt två veckor är Ungern ett av temaländerna (det andra är Island), så den som går dit kan få sitt lystmäte av ungersk litteratur, höra om landets kulturpolitik och träffa författare som Krisztina Tóth, Ágnes Judit Kiss, Dániel Varró, Noémi Szécsi eller Katalin Szegedi.

Inga kommentarer: