09 oktober 2015

En skrämmande utveckling!

Bokcensur är kanske inte något man direkt förknippar med en s k västerländsk demokrati, men nu har det alltså hänt. En ungdomsroman, belönad med fina priser, har blivit bannlyst i Nya Zeeland.

Bokhandlare som säljer den kan få 10000 dollar(NZ) i böter. Individer som överlåter eller visar boken kan få 3000 dollar i böter! Den har  totalförbjudits i skolor och på bibliotek.

Vad är det här för bok kan man ju undra!? Innehållet måste ju vara helt horribelt, för hur är det annars möjligt att ett demokratiskt samhälle väljer att förbjuda en bok?

Boken heter Into the river och är skriven av den prisbelönte författaren Ted Dawe. Vad den hanldar om: Saker och företeelser som ungdomar kan råka ut för och konfronteras med i sitt dagliga liv. I boken kan man läsa om sex, svordomar, droger, mobbning, rasism och död.  Men det är vare sig spekulativt eller glorifierat utan helt kontextuellt.

Tydligen räckte det för att  den nymoralistiska, fundamentalistiska och högljudda gruppen, "Family First", skulle sätta alla motkrafter de hade emot boken och lyckas med att få den förbjuden.


Jag håller helt och hållet med Mattias Lönnebo, som skriver om det här i Litteraturmagazinet.se.

När tystnaden breder ut sig, konstverk plockas ned, böcker censureras, tidningar och webbsidor stängs – allt för att någon kan ta illa vid sig. Då kan plakaten för flyktingarna utformas: Välkomna, men demokratin har redan tagit ned skylten.

Boken finns i skrivande stund, inte att låna via biblioteken i Göteborg.
Så här beskrivs boken hos Adlibris

Inga kommentarer: