19 oktober 2015

Klarar du dig i tre dygn?

Runt om i Göteborg, bland annat på biblioteken, pågår just nu en kampanj från kommunen - 72 timmar. Syftet är att öka beredskapen för kriser och försöka höja medvetandet kring vad man som individ kan göra om viktiga samhällsfunktioner slutar fungera. Målet är att de flesta ska klara sig någorlunda på egen hand i just tre dygn om olyckan nu skulle vara framme. Kampanjen pågår hela oktober, så kom gärna och plocka på dig en informationsbroschyr, eller läs mer på www.72timmar.se.

Men det här vore väl ingen biblioteksblogg om vi inte också tipsade om några böcker... Från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer till exempel häftet Krisberedskap, en genomgång av hur man förbereder sig för sådant som vi hoppas inte ska hända. Nu har det i och för sig gått några år sedan skriften gavs ut - myndigheten har till och med hunnit byta namn - men om inte annat kan det ju vara intressant att se vilka råd som har ändrats.

Som sagt hoppas vi väl alla att kriser och katastrofer aldrig ska behöva drabba oss, så titeln på Neil Strauss bok i ämnet ska helst inte tolkas bokstavligt. Varning - om du inte läser den här boken kommer du aldrig att överleva utgår också från ett lite extremare sammanhang: författaren har intervjuat amerikanska "preppers" - sådana som förbereder sig på samhällets sammanbrott - i efterdyningarna av 11 september-attackerna. Praktiska tips om hur du spränger bilar (hur nu det skulle göra någon katastrof mindre katastrofal?) och klarar dig utan el varvas med reflektioner över vad alltför långt dragen krismedvetenhet riskerar göra med oss på ett mänskligt plan.

I Lars Wilderängs dystopideckare Stjärnklart börjar berättelsen relativt oskyldigt: trasiga mobiltelefoner går inte att laga och sommarförkylningarna håller i sig lite längre än vanligt. Snart eskalerar problemen och inom kort råder kaos, och vintern kommer. Vi får följa flera olika personer i boken, från familjen Svensson - som nog skulle ha haft nytta av informationsbroschyren här på biblioteket - till överlevnadsexperten Filip Stenvik - som också har en del att lära sig... Boken fortsätts av Stjärnfall, och ytterligare en avslutande del är planerad. Just nu är det lite kö på den andra delen, så skynda dig att reservera innan katastrofen kommer!

Inga kommentarer: