18 november 2015

Beckombergaböcker

Beckomberga som
nybygge på 1930-talet
Sommaren 1947 jobbar en ung P.C. Jersild som blomsterbud, och en dag levererar han en bukett till Beckomberga mentalsjukhus - en sluten och frrämmande värld:
"Det första som slog emot en var lukten. Den är svår att beskriva. Det luktade inte så mycket kiss som en obestämd blandning av ovädrade sängkläder, såpa, fuktigt linoleumgolv och gammalt matos; det luktade fattigdom helt enkelt."
I boken Den stökiga psykiatrin får vi följa den svenska psykiatrins historia, från inlåsningar till medicinering, reformer och nya diagnoser. Jersild har som läkare själv varit en del av mentalvårdens apparat, och boken bjuder på många minnesbilder som illustrerar utvecklingen. Men det är också en debattbok med fokus på samtiden och framtiden, där forskningspolitik ifrågasätts och relationen mellan psykiatri och psykologi diskuteras.

Det senaste året har det, förutom Jersilds bok, kommit inte mindre än tre olika titlar som på varsitt sätt skildrar Beckomberga och människorna som vistats där. Sara Stridsbergs roman om den deprimerade alkoholisten Jim och hans dotter Jackie heter kort och gott Beckomberga - ode till min familj. I Drömmen om Ester berättar Anna Jörgensdotter om konstnären Ester Henning, som tillbringade 66 år på olika institutioner, bland annat Beckomberga. Boken är verklighetsbaserad, men Jörgensdotter säger själv att det inte är en bigrafi, utan en fantasi. Närmre verkligheten ligger då idéhistorikern Karin Johannissons Den sårade divan, en undersökning av vilka friheter som möjliggjordes och omöjliggjordes för kreativa kvinnor som diagnosticerades som hysteriska, schizofrena och paranoida under 1900-talet. Mer specifikt handlar det om Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs, som alla låg inlagda på Beckomberga.

På måndag kan förresten Den sårade divan utses till Årets svenska fackbok, då Augustpriset tillkännages och delas ut under högtidliga formen. Även Sara Stridsbergs Beckomberga nominerades till Augustpriset i den skönlitterära kategorin förra året, men fick se sig slagen av Kristina Sandbergs Liv till varje pris.

Inga kommentarer: