27 januari 2016

Litterärt på filmfestivalen

På fredag börjar Göteborg Film Festival, en och en halv vecka av filmfrossa för alla cineaster. Som vanligt går det att hitta flera filmer med kopplingar till böcker, vilket vi tycker är extra roligt. Inte minst gäller det för invigningsfilmen, Yarden, som är en filmatisering av Kristian Lundbergs självbiografiska roman. Eller "fri filmatisering", som regissören själv säger - det kan vara bra med en brasklapp när det handlar om en bok som så många älskat så mycket.

The childhood of a leader är en berättelse om hur efterspelet till första världskriget påverkar en ung pojkes upväxt och framväxten av fascismen. Inspirationen kommer här från två texter: Jean-Paul Sartres novell En ledares uppväxt (som ingår i samlingen Muren) och Margaret MacMillans Paris 1919 (som dessvärre inte finns på göteborgsbiblioteken).

Kerstin Thorvalls moderna klassiker Det mest förbjudna kom i nyutgåva häromåret, och nu har det producerats en miniserie som så småningom kommer att sändas på SVT. Den som inte vill vänta till dess har möjlighet att se alla tre avsnitt på raken under filmfestivalen. Tre timmar feministisk sjuttiotalsnostalgi!

Apropå sjuttiotalet visas också Jag heter Stelios från 1972, en av de första filmerna om efterkrigstidens invandring till Sverige, baserad på Theodor Kallifatides debutroman Utlänningar. Vi får följa Stelios, som nyss kommit till Stockholm från Grekland, och försöker finna en plats i det svenska samhället. Rivningskontrakt, osäkra anställningar och fördomar gör det inte lätt, men här finns också vänskap och kärlek.

Inga kommentarer: