17 februari 2016

Sista februari

I år är det skottår, vilket gör februari månad en dag längre. Men visst kan det ändå kännas som att det går ovanligt snabbt innan det är dags för mars? Den som längtar efter våren kanske tycker att det är lika bra, eftersom mars, enligt den klassiska Månadsvisan, har "knopp i håret".

Världens kortaste månad - februari 1753
Om sångtexten stämmer måste våren ha kommit ovanligt tidigt i Sverige år 1753 - då var nämligen den 17:e februaris sista dag. Det här kom sig av att man bestämt att Sverige skulle övergå till den gregorianska kalendern, istället för den julianska som gällt dittills. Den nya kalendern gick elva dagar före den gamla, så de sista dagarna i februari fick helt enkelt försvinna. I den historiska romanen En av dessa timmar skriver Ylva Eggehorn så här om händelsen:

Flöjten blåser i hans dröm. Tio dagar blåser den fram över isen, var och en stor som glaskupan till ett sinnrikt ur. Det är de tio dagarna som på Konungens befallning utgick ur almanackan år 1753 och aldrig kom tillbaka. I det påvliga Europa hade man redan för tvåhundra år sedan ruckat det stora årsuret som kommit i otakt med sig själv trots skottdagarna efter den julianska kalendern. Men i Sverige hesiterade de makthavande: kunde man inte finna ett annat sätt än att gå detta katolska påfund till mötes?

Vill du läsa mer om olika sorters kalendrar och almanackor kan du till exempel låna Lars Olof Lodéns bok Tid : en bok om tideräkning och kalenderväsen.

Inga kommentarer: