23 mars 2016

Atomkraftsböcker? Ja tack!

Den 23:e mars 1980 hölls den svenska folkomröstningen om kärnkraftens framtid. Linje 2, som stod för successiv avveckling med offentligt ägande, vann en knapp seger över linje 3, som skulle ha inneburit en avveckling inom 10 år. Så här 36 år senare går det långsamt med avvecklingen och frågan väcker fortfarande debatt.

Till exempel kommer miljöpartiets förra språkrör, Maria Wetterstrand, snart med sin bok Kärnkraftsmyten. Snarare än att vara teknikfientligt och bakåtsträvande menar hon där att kärnkraftsmotståndet innebär möjligheter till att utveckla förnybara lösningar som ligger i framkant. Vill du läsa mer om vad alternativen till kärnkraft, kol olja och elbrist kan vara är det bara att reservera boken i vår katalog.

För ett par år sedan kom Åsa Moberg med en bok med den långa och talande titeln Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten. En annan talande titel är Bengt Lindhés Kärnkraften - en strålande energikälla. Lindhé är betydligt mer positiv till kärnkraft än Wetterstrand och Moberg, och menar till exempel att de negativa hälsoeffekterna efter olyckorna i både Harrisburg och Fukushima är obetydliga.

I vår katalog Gotlib kan du botanisera vidare på kärnkraftstemat. För att få lite stämning från då det begav sig med folkomröstningen kan du till exempel låna Niklas Rådströms Dikt inför folkomröstningen om kärnkraft.

Inga kommentarer: