30 mars 2016

Böcker utan ord

Det sägs ju att en bild kan säga mer än tusen ord. Därför är det kanske inte förvånande att en undersökning visar att det faktiskt kan stimulera språkutvecklingen mer om man läser en bok utan text för ett barn, än om man läser en bok med enkel text. Språktidningen sammanfattar studien så här:
"Under läsningen av bilderboken talade föräldrarna ofta fritt utifrån bilderna. Om en bild föreställde en ekorre kunde föräldern till exempel fråga om barnet mindes när de senast såg en ekorre tillsammans eller om barnet kunde gissa vad ekorren skulle göra härnäst. Barnet kom därmed i kontakt med avancerat språk i en dialog med föräldern.
När de läste boken avsedd att utöka ordförrådet pekade däremot föräldern ofta bara på föremålet på bilden, uttalade substantivet och gick sedan snart vidare till nästa sida. När bokens syfte var att fylla på ordförrådet var det snarare så att barnet gick miste om dialogen med föräldern."
Själv har jag inte gjort någon vetenskaplig studie, men tror ändå att textlösa böcker kan vara stimulerande för fler än småbarn. Om bilderna är bra kan fantasin få lite mer utrymme, man kan lägga märke till små detaljer och försjunka i funderingar. Dessutom möter boken en på ens egen språkliga villkor - man behöver inte ha ett enormt ordförråd eller ens kunna något särskilt språk, så länge man kan se.

En sida ur Ankomsten
De flesta böcker utan text är riktade till yngre, men det är inget som hindrar att även vuxna läser dem med god behållning. En utmärkt bok att börja med är Shaun Tans Ankomsten, en berättelse om en man som lämnar sitt hem för att söka en bättre framtid i ett okänt land på andra sidan av ett stort hav. Han kommer till en förvirrande stad med främmande vanor, märkliga djur, mystiska flytande saker och ett otydbart språk. Eller hur läser du den?

Fler tips på ordlösa böcker:
Pierre Bailly och Cécile Fraiponts böcker om Lilla Burri - Trubbel i trädgården, Röda Cocos skatt, Cirkuslivet och Slottet Stinkadus
Rotraut Susanne Berners årstidsböcker - Stora vinterboken, Stora vårboken, Stora sommarboken och Stora höstboken
Snögubben av Raymond Briggs
Var är tårtan? av Tjong Khing Thé
Ojingogo av Matthew Forsythe
Resan av Aaron Becker

Inga kommentarer: