20 april 2016

Att fira eller inte fira...

På lördag är det 400 år sedan William Shakespeare dog - något som uppmärksammas stort, framförallt i de engelskspråkiga delarna av världen. Vill du också vara med på ett hörn, men saknar inspiration? Då kanske du kan få bra tips på hur skaldens minne kan firas från den här boken: The Shakespeare tercentanary : suggestions for school and college celebrations of the tercentenary of Shakespeare’s death in 1916. Det är en skrift som, precis som titeln meddelar, gavs ut i samband med 300-årsdagen av Shakespeares död, och ger detaljerade förslag på hur USA:s skolor kan högtidlighålla dagen.

Vad sägs till exempel om att klä upp sig till ett träd? Riktigt vad det har att göra med Shakespeare vet jag inte, men kanske finns det en karaktär som kallas Jack-in-the-green i pjäsen Two noble kinsmen. Ett säkrare kort är nog hästkostymen - hästar kryllar det av i Shakespeares pjäser, tänk bara på Richard III som ropar "En häst! En häst! Mitt kungarike för en häst!".


Den som inte orkar anstränga sig så mycket kan också slå sig till ro framför TV:n och titta på SVT:s helkväll med Shakespearetema. Eller - så klart! - låna en massa Shakespeareböcker på biblioteket. Shakespeare är faktiskt den enskilda person som det skrivits allra flest böcker om, med Adolf Hitler som inte särskilt god tvåa.

Inga kommentarer: