04 maj 2016

May the fourth be with you!

Idag firas Star Wars-dagen av fans jorden runt - och vem vet, kanske också "i en galax långt, långt borta". Anledningen till att uppmärksamma rymdeposet just den här dagen är inget seriösare än en läspande ordlek med den berömda meningen "May the force be with you".

Främst tänker man nog på filmerna när man säger Star Wars, men det finns massor med spel och böcker som också utspelar sig i George Lucas rymdvärld. På biblioteken hoppas vi att de äldsta tre filmerna snart ska släppas med lånerättigheter från filmbolaget, men tills vidare får du som vill fira med en filmkväll nöja sig med Det mörka hotet, Klonerna anfaller, Mörkrets hämnd och/eller The force awakens.

Den som hellre vill läsa en bok har en hel del att välja på, till exempel ungdomsböckerna Jedi-riddarens lärjunge där vi får följa med en ung Obi-Wan Kenobis äventyr innan allt som händer i filmerna. Först i serien kommer Den växande kraften följt av Den mörka rivalen, Minnet av det förflutna och I drottningens namn. Räcker inte det finns det mycket mer, från en instruktion i hur man spelar filmmusiken på trombon till en bearbetning i Shakespeares anda ("Pray, R2-D2, where art thou?").

Inga kommentarer: