01 juni 2016

HBT-bokmånad

Nästa vecka är det dags för West Pride, festivalen som "lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation i en konst- och kulturkontext". Det händer mycket spännande, med föreläsningar, utställningar och arrangemang runt om staden, inte minst på Stadsbiblioteket vid Götaplatsen.

Men redan idag kan alla som vill passa på att börja fira GLBT Book Month - en idé från våra biblioteksvänner i USA, som sedan förra året ägnar månaden juni åt att uppmärksamma författare och böcker som speglar homosexuellas, bisexuellas och transpersoners erfarenheter. Och sådana finns det gott om!

Ett bra ställe att starta är två böcker som getts ut av Bibliotekstjänst, med sammanfattningar av en massa romaner, barnböcker och facklitteratur som har med HBTQ-frågor att göra. Dodo Parikas HBT-speglat i litteraturen kom för 5 år sedan, och är en bra introduktion till den queera litteraturhistorien. Lite nyare och mer uppdaterad är Sebastian Lönnlövs HBTQ - böcker bortom normen, med rubriker som Barnböcker, Queer, Bi, Trans, Kärlek mellan kvinnor, Kärlek mellan män och Alla bokstäver.

Som alltid går det också att söka på egen hand i vår katalog, Gotlib. Den som t.ex. letar efter lesbi* får där i skrivande stund 272 träffar. Stjärnan på slutet är ett smart sätt att söka på alla ord som börjar likadant, men slutar olika, som lesbisk och lesbianism.

Inga kommentarer: