28 september 2016

Sent i september

"Natten blir riktigt kall. Det är den första vinterhälsningen. När jag vaknar nästa morgon ser jag att mitt växthus har blivit en skimrande iskub. Det känns som att jag precis hann undan vintern. Allt är bärgat och räddat in i källare och förråd. Kvar bland de vita lemmarna av den döda krassen ligger ymnigt med frön till tröst och som en bön om ett liv efter isnatten. Små, ljusgröna och doftande."
Jujja Wieslander är nog för de flesta känd som upphovspersonen till barnböckerna om Mamma Mu och Kråkan, men hon har också skrivit ett par böcker för en lite äldre publik. Så här sent i september kom jag att tänka på en av dem, som heter just Sent i september. Det är en trädgårdsbok som inte är riktigt som andra trädgårdsböcker - här finns inga regler och råd om när det är bästa att beskära buskar eller hur mycket sol en fuchsia behöver. Istället är det en sorts funderingsbok, med korta kapitel om sånt man kan filosofera över när man påtar i potatislandet eller väntar på att katten ska komma ut ur växthuset.

Även om titeln gör boken dagsaktuell så får läsaren följa med runt i trädgården under hela året, med blötsnö i december, vårens lera och lövsångare, sommarens blomsterprakt och hösten - "de döda lövens tid". Mycket handlar om växter, djur och natur, men det spretar åt alla möjliga håll med fina reflektioner om vänskap, minnen, liv och död. Allt illustrerat med vackra akvareller av Ane Gustavsson.

Inga kommentarer: