30 november 2016

Idag, men förr

30:e november har varit ett händelserikt datum - från Knut den stores engelska kröning för prick tusen år sedan, till förra årets invigning av klimatkonferensen i Paris. Och som med alla stora händelser finns det så klart massor att läsa på biblioteken.

Den som är nyfiken på mer om Knut den store kan till exempel ge sig i kast med två historiska romaner från det förra sekelskiftet: Ottilie A. Liljencrantz The ward of the king från 1903 och Charles W. Whistlers King Olaf's kinsman från 1896. Båda finns fritt tillgängliga på den digitala bibliotekssidan Project Gutenberg, som tillgängliggör texter där upphovsrätten gått ut.

Miljötidningen, en tidskrift från Jordens Vänner, är perfekt för den som vill hänga med i turerna kring klimatkonferenser och annan miljöpolitik. Alla nummer utom det senaste går att beställa till vilket bibliotek du vill - för att läsa det nyaste får du bege dig till Stadsbiblioteket vid Götaplatsen.

Som vanligt går det också att söka vidare själv i vår katalog på nätet: www.gotlib.goteborg.se. Där går det att hitta nästan hur mycket som helst om och av Karl XII, Kathy Acker, Oscar Wilde (som alla dog 30:e november), Andrea Palladio, Winston Chuchill, Nina Hemmingsson (som alla föddes denna dag), Barbados (som blev självständigt detta datum) Tjernobyl (vars reaktor 1 stängdes 30:e november 1996) och mycket, mycket mer!

Inga kommentarer: