16 november 2016

Planera adventsläsning

Det lackar så sakteliga mot jul, och idag vill vi tipsa om några barnböcker som passar fint att läsa tillsammans under december. De har alla 24 (eller 25, för den som vill få en lässtund på juldagen också) kapitel och jultema, så det blir som en litterär adventskalender att mysa tillsammans med!

Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén
Tomten har tappat minnet och vandrar omkring som hemlös på de kalla gatorna. Där möter han några barn som rymt från ett barnhem. Kan de rädda julen? En spännande pusselberättelse där varje dag bjuder på en till ledtråd och illustrationerna ger en magisk stämning.

God jul, Lilla Lök av Frida Nilsson och Maria Nilsson Thore
Stig är 6 år och önskar sig en cykel i julklapp, men mamma har inte råd med någon. En dag hittar han en röd cykel i skogen - är det tomten som ställt den där? Men Eva-Kajsas storasyster säger att en tjuv har tagit hennes cykel, och Stig är ingen tjuv.

Tomtemaskinen av Sven Nordqvist
1993 års TV-adventskalender i bokform. Gubben Pettsson och katten Findus har fullt upp med julbestyren - skriva önskelista, pepparkaksbak, lucia, julgranshuggning. Mitt i allt klurar Pettsson på hur man bäst bygger en tomtemaskin... Som vanligt i Nordqvists berättelser finns det massor av detaljer i bilderna som går att följa som egna somå äventyr.

Några andra liknande böcker är t.ex. Tro på tomten, Jul i stora skogen, Jul på monsterhotellet och Uppdrag: rädda julen.

Böckerna går att reservera i Gotlib om du klickar på titlarna. Som vanligt får du 3-veckors lånetid, men om det inte blir någon kö på böckerna går det bra att göra omlån, så att läsningen räcker ända fram till jul.

Inga kommentarer: