21 december 2016

Från mörkret stiga vi mot ljuset - eller?

Idag är det årets mörkaste dag - vintersolståndet, när norra halvklotet lutar som mest bort från solen, infaller klockan 10:44. Precis som med halvfulla glas går det ju att betrakta det här på flera sätt: antingen tänker man på mörkret eller så tänker man att det från och med nu kommer att bli ljusare. Med tanke på mycket som händer i världen kan det behövas lite hoppfullhet, men jag vill ändå tipsa om några böcker som kan få en att fundera ett varv extra på vad som egentligen är positivt med positivt tänkande.

Den amerikanska journalisten Barbara Ehrenreichs bok Gilla läget : hur allt gick åt helvete med positivt tänkande tar sig an självhjälpsindustrin och hävdar att det finns risk för en glättighetskultur där negativa tankar och känslor blir skambelagda och alla misslyckanden ses som ens eget fel. Det tvångspositiva synsättet menar hon finns inom alla sektorer i samhället, från sjukvård, religion, den akademiska världen, till arbetsmarknad, finansmarknad, företag och politik. Boken handlar mycket om USA, men jag tror att många kan känna igen sig i beskrivningarna.

Mer lokala perspektiv kommer från komikern Jan Bylund och psykologen Mattias Lundberg. De har båda rötter i Umeå, och nog anar jag ett västerbottniskt jämnmod i titeln Den lyckliga pessimisten : varför negativt tänkande är positivt. Här får vi följa pessimismens historia från de gamla grekerna till åsnan Ior, och inte utan viss humor förklarar författarna varför vi faktiskt blir lyckligare av att ha låga förväntningar.

För att ändå sluta lite glatt blir mitt sista tips Lycka på fullt allvar : en introduktion till positiv psykologi. Katarina blom och Sara Hammarkrantz, journalister och psykologer, går igenom forskningen om lycka och menar att den positiva psykologin inte handlar om ett påklistrat leende, utan om vad som visat sig få oss att må bra på riktigt. Vi bjuds på konkreta tips för att få vardagen att te sig lite ljusare, utan att livets svårigheter behöver förträngas eller skrattas bort. Och kanske kan det hjälpa att dagarna nu också blir ljusare.

Inga kommentarer: