25 januari 2017

Filmfestival - fast i bokform

På fredag börjar Göteborg Film Festival med hundratals visningar av kortfilmer, långfilmer och kanske några mittemellanfilmer. Det har blivit lite av en tradition här på bloggen att tipsa om böcker med filmfestivalsanknytning (läs gärna tipsen från 2013, 2014 och 2016 igen!) och traditioner är väl till för att hållas... Här kommer därför ett axplock av de litterära associationer vi hittat i årets katalog.

Filmen Denial handlar om den rättegång historikern Deborah Lipstadt blev indragen i 1996, där hon för att försvara sig mot förtalsanklagelser från en förintelseförnekare var tvungen att bevisa att Förintelsen verkligen ägt rum. Hela historien finns också beskriven i D. D. Guttenplans Förintelsen inför rätta och Lipstadts egen bok History on trial.

Norwegian wood heter både romanen av av Haruki Murakami, filmen av Tran Anh Hung och låten av Beatles som ligger bakom bokens och filmens bitterljuva kärlekshistoria. Alla tre versionerna går att låna på biblioteket!

De rasistiskt motiverade skjutningarna i Malmö 2009-2010 ligger till grund för filmen Den enda vägen - ett verklighetsbaserat drama om två bröder och samhällets orättvisor. Den som vill fördjupa sig i verkligheten bakom filmen kan läsa Mattias Gardells bok Raskrigaren, en detaljerad studie baserad bland annat på intervjuer med seriemördaren själv.

Om du kommer till biblioteket för att låna någon av de här böckerna kan du passa på att plocka med dig filmfestivalsprogrammet, som finns gratis på alla biblioteket. Eller så kan du läsa det digitalt här.

Inga kommentarer: