08 februari 2017

Han är tillbaka

Vem "han" är kanske du kan gissa dig till från omslaget till Timur Vermes bok - en karakteristisk snedlugg och fyrkantig mustasch.

En augustimorgon 2011 vaknar Adolf Hitler till liv på en rivningstomt i Berlin. Yrvaket försöker han förstå världen omkring sig, med färgglada fotbollströjor och märkliga mobiltelefoner. Som om ingenting hänt tar han snart upp kampen för nationalsocialismen, men ingen verkar riktigt ta honom på allvar. Inom kort har han blivit rekryterad som imitatör till en satirisk talkshow i tv och folk skrattar sig fördärvade åt utfallen mot vår moderna värld. Men kan publiken också tänka sig att rösta på honom?

Berättelsen är skriven i jag-form ur Hitlers eget perspektiv, vilket blir väldigt effektivt, på ett lite obehagligt sätt. När det fungerar som bäst tänker jag att det är en nyttig påminnelse om att ondskan inte behöver vara ett monster som finns någon annanstans, utan faktiskt kan uppstå igen hos oss alla. Men det blir också lite osmakligt när allmänna samtidsspaningar som att folk är så upptagna av sina telefoner läggs i en diktators och massmördares mun. Som en bild över vad som kan hända om man ser politik som underhållning känns boken hur som helst läskigt aktuell.

Inga kommentarer: