22 februari 2017

Magnetisk kärlek

Ibland när det behövs inspiration till blogginlägg brukar jag se om dagens datum har någon litterär koppling - om någon författare fyller år eller om det hänt något annat bokrelaterat. Men 22 februari ledde mig från en berömd lingvists död till ett tips om en skiva med kärlekssånger. Hur då?

När Ferdinand de Saussure dog, 55 år gammal, den 22 februari 1913 var han inte särskilt känd. En duktig språkvetare som skrivit om genitivbruket i sanskrit, men alls ingen teoretisk superstjärna. Mot slutet av sitt liv höll han föreläsningar vid universitetet i Genève, och det är tack vare hans studenter som samlade ihop anteckningarna från dessa föreläsningar som han nu kommit att kallas en av den moderna lingvistikens grundare. Den som vill läsa om hans teorier om språkets struktur och förhållande till verkligheten kan låna Kurs i allmän lingvistik på biblioteket.

Men vad har det med sånger om kärlek att göra? Jo, 1999 kom bandet The Magnetic Fields med en samling skivor med 69 kärlekssånger, där en har just titeln The death of Ferdinand de Saussure. Låttexten går ut på att språkvetaren försöker förklara att kärleken är obegriplig, men sångaren håller inte med och skjuter ihjäl stackars Ferdinand. I verkligheten gick det inte fullt så dramatiskt till - Ferdinand de Saussure dog troligtvis av strupcancer.

Skivan, som heter 69 love songs och är full av fyndiga och filosofiska perspektiv på kärleken, går såklart även den att låna på biblioteket.

Inga kommentarer: