27 februari 2017

Mörker eller ljus i Dahls barnböcker

Många är de, främst vuxna läsare, som har funnit något att bli upprörd över i någon av Roald Dahls barnböcker. Och visst finns det ett stort mått av mörker och äckel i många av hans böcker. Som exempel kan ges frun som matar sin man med maskar och de två systrarna som utsätter sitt syskonbarn för tortyrliknande förhållanden.

Enligt Cambridgeprofessorn, Maria Nikolajeva, så är dock barn oerhört lockade av läskigheter och äckel, om det kombineras med humor. Just det anser hon att Dahl lyckades väldigt väl med i sitt författarskap. Nikolajeva menar att det dessutom är av kognitiv vikt för barn att mötas av livets lite mörkare sidor när de växer upp och just Dahls böcker är bra ur den synpunkten.

Dahl beskrevs av många bekanta och närstående, som en man som kunde uppvisa synnerligen otrevliga beteenden. Det kan bero på att han under sitt liv fick utstå många svårigheter och sorger.
Om Dahls böcker kan anses ha ett meddelande till vuxna, så är det att barndomen långt i från är en dans på rosor. Barndomen innehåller också en hel del mörker och skuggor.

Källa : BBC culture

En sökning på Roald Dahl i Gotlib, ger 216 träffar.


Inga kommentarer: