08 mars 2017

8 mars genom tvåhundra år

Idag uppmärksammas kvinnors villkor och strävanden över hela jorden, då Internationella kvinnodagen firas. Även om dagen instiftades redan 1910 tog det ett tag innan det blev just datumet 8 mars som fastställdes som högtidsdag. Det här märks om man bläddrar i de historiska kvinnotidskrifter som Kvinnsam - Göteborgs universitetsbiblioteks avdelning för kvinno- och genusforskning - digitaliserat på sin hemsida.

Ur Idun 1917:11
Datumet flyttade fram och tillbaks, från sista söndagen i februari till 17 mars till 1 april. För precis hundra år sedan, 1917, firades kvinnodagen i Sverige just 1 april, men det betyder inte att 8 mars bara var en dag vilken som helst. I de ledande kvinnotidskrifterna kunde man istället läsa om hur det då var precis hundra år sedan poeten Anna Maria Lenngren dog. I Hertha kallas hon "ett älskvärt, reputerligt fruntimmer", men hennes kritiska udd poängteras också, och det varnas också för att ge henne "ett alltför sötaktigt äreminne!" I Idun tecknas en målande bild av hennes sista dag i livet, där nära och kära minns henne som "en spänstig fjäder, en sjungande sträng, en lekande vind". Och skribenten i tidningen Rösträtt för kvinnor menar att Lenngren genom sin diktning "varit en vän och en tröst för sina systrar, då de mången gång nästan dignade under hushållsomsorger och barnuppfostrans många besvär".

Den som fortfarande söker den lekande vindens tröst kan hitta mycket, både av och om Anna Maria Lenngren på biblioteken. Klicka här för att reservera hennes Samlade skaldeförsök, där bland annat klassikern "Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon" ingår. Mer om hennes liv och leverna går att läsa i Torkel Stålmarcks biografi (med en nog så poetisk undertitel): Anna Maria Lenngren : granris och blåklint.

Inga kommentarer: