01 mars 2017

Fastemat åt kropp och själ

Idag är det askonsdag, en märkesdag som kommit lite i skymundan efter gårdagens mer populära semlehögtid. Askonsdagen är traditionellt sett den första dagen i fastan som leder fram till påsken, och alltså en betydligt mer sparsmakad tillställning än fettisdagen - det hörs väl också på namnet...

Idag blir det därför ett par tips på fastetema, med och utan kristen touch.

Sedan 2012 har svenska kyrkans ärkebiskop varje år varit med och gett ut en bok i samband med fastan. Här handlar det alltså mer om ett tillfälle för reflektion och rannsakning än att låta bli att äta. Förra året hette boken En gud på knä, författad av ärkebiskop Antje Jackelen och prästen Anna Alebo. Temat är pilgrimsvandingar och labyrinter, men inte nödvändigtvis i form av geografiska vandringar och irrande gångar. Minst lika viktigt kan det vara att promenera runt i sitt inre, kanske hamna lite vilse och upptäcka något nytt.

Mer inriktning på kroppslig hälsa och mat hittar du i Fredrik Paulúns kokbok Paulúns fastfood, även om "fast" här handlar om att det ska gå snabbt. Utöver klassisk snabbmat som pizza och hamburgare finns här också sallader, nudelrätter, wokgrytor och en hel del mer. Dessutom tipsas om olika små trick du kan ta till i köket för att spara tid, som till exempel att platta till fryspåsarna så att de går snabbare att tina upp sedan. Så får du mer tid över att fundera på meningen med livet och annat.

Inga kommentarer: