19 april 2017

Några nya böcker

Varje vecka kommer fullpackade paket med nyinköpta böcker till Torslanda bibliotek - ungefär 40 volymer, varav drygt ett dussin för vuxna läsare. Några böcker har läsare som väntar i kö i andra delar av Göteborg, så de skickas vidare. Men en hel del hamnar också i vår nyhetshylla, den som står till höger i korridoren som leder in till resten av biblioteket.

Här är ett litet urval av det allra nyaste som du kan hitta där:

Ödesnatten -44 av Bengt Pohjanen. I den tredje delen i sviten Tornedalska öden och äventyr berättas om de laddade dagarna i september 1944 då Röda armén hotat att gå in i Finland om inte tyskt blod flutit före morgonen den 1 oktober. Allt är ytterst hemligt, inte ens de höga militärerna är klara över vad de order de får egentligen innebär och läget verkar tämligen hopplöst för de finska soldaterna.

En fiende på tallriken av Daniel Rydén. Idag sägs 4 av 10 svenskar följa någon sorts diet (eller åtminstone försöka...), och ännu fler säger sig undvika viss mat. I den här boken ges historiska, religiösa och etnologiska perspektiv på vad vi väljer att äta - och vad vi inte vill stoppa i oss.

You go girl av Karin Nordlander och Linda Newham. Våld i nära relationer, både fysiskt och psykiskt, är ett stort folkhälsoproblem. Det här är en bok för alla som vill ta sig ur ett våldsamt och destruktivt förhållande men som inte tror att det är möjligt. Med praktiska förslag visar författarna hur det går att bryta utsatthet och uppgivenhet och ta sig ur en våldsam relation.

För att få läsa de populäraste böckerna, som aldrig hinner landa i nyhetshyllan, kan du själv ställa dig i kö via www.gotlib.goteborg.se. Där hittar du till exempel Agneta Pleijels Doften av en man och Helen Simonssons Sommaren före kriget.

Inga kommentarer: