31 maj 2017

Blodiga biblioteksböter

Är du sen med att lämna tillbaks en bok till biblioteket? Eller har boken till och med försvunnit eller gått sönder? Tråkigt, men det värsta som kan hända är att det kommer en faktura från inkasso och du får betala en ersättningsavgift. Vanligtvis är det 100:- för barn- och ungdomsböcker och 300:- för vuxenböcker, plus inkassoföretagets avgifter. Det kan svida, men om det är någon tröst kan du i alla fall tänka att det är skönt att du inte lever på medeltiden.

British Library berättar nämligen i ett blogginlägg om de ruskiga förbannelser som står inskrivna i några av deras medeltida manuskript för att avskräcka att böckerna kom på villovägar - och det är hårda bud som gäller! Den som inte lämnar tillbaks en bok till ett kloster i Oxford kan förvänta sig att bli hängd och stucken med gafflar. Skulle någon råka ha sönder en bok från klostret i Rochester blir hen portad från himmelriket. Riktigt illa går det för den som knycker en bok från Arnsteins klosterbibliotek - förbannelsen lyder:
Medeltida låneförbindelse,
i svensk översättning till vänster
Om någon stjäl den här boken: må han dö, må han stekas i en stekpanna, må han drabbas av fallandesjuka och feber, och må han bli rådbråkad och hängd. Amen.

Nu är vi inte lika blodtörstiga, men den som vill vara helt på den säkra sidan lämnar såklart tillbaks sina lån i tid.

Inga kommentarer: