10 maj 2017

När böcker får nytt liv

En fin sak med bibliotek är att det här går att hitta böcker som inte är alldeles nya och i ropet. En del titlar kan få stå i åratal i våra hyllor och vänta på att hitta en ny läsare. Och ibland händer det att gamla böcker blir dagsaktuella igen, som till exempel nu när Margaret Atwoods dystopiska roman Tjänarinnans berättelse gjorts till TV-serie - The Handmaid's tale.

Berättelsen utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid, där USA styrs som en bibeltrogen militärdiktatur. Det är ett strikt hierarkiskt samhälle, och längst ned finns de kvinnor som tjänar som föderskor. Bokens huvudperson, Offred, är en sådan "tjänarinna", men militären vars barn hon förväntas föda inleder ett förhållande med henne, och låter henne bland annat läsa - något som är förbjudet för kvinnor. I bakgrunden finns också en mystisk motståndsrörelse, men vem går egentligen att lita på?

Boken gavs ut på svenska redan 1986, året efter den skrevs. Av den upplagan finns det bara kvar ett enda exemplar hos göteborgsbiblioteken, och nu när många vill läsa den har kön blivit lång. Men förlaget har varit snabba och tryckt upp en nyutgåva, så den som vill låna och läsa gör klokt i att reservera den nya upplagan, där kön är kortare och det kommer att finnas fler exemplar. Klicka här för att komma till titeln i vår katalog.

Vill du läsa boken på engelska går det såklart också bra - då kan du till och med läsa den som e-bok på en gång - klicka här för att komma igång.

Inga kommentarer: