13 september 2017

Grattis på Programmerarnas dag!

I Ryssland instiftades Programmerarnas dag 2009, en högtid då man kan glädjas lite extra åt alla de som programmerar sånt vi har nytta och nöje av. Att just 13 september valdes som datum beror på att det, åtminstone när det inte är skottår, är årets 256:e dag - 256 är ett nummer många programmerare känner igen som det antal värden som kan representeras av en 8 bitars byte.

Hänger du inte alls med i bitandet och bytandet? Då kan det kanske passa att fira Programmerarnas dag med att låna en bok om just programmering. En bra start är Jack-Benny Perssons Grunderna i programmering, en bok som skrevs som studiematerial till kurser i programmering men går utmärkt att använda på egen hand för självstudier. Bokens grundtanke är att lära ut generell programmering, men använder framförallt programmeringskoden Python som exempel.

Behöver du börja ännu mer från början kanske Max Wainwrights Lär dig koda passar bättre. Den är tänkt som en introduktion för barn i hur man skriver enkla datorprogram, men kan säkert vara till hjälp även för en vuxen nybörjare.

Inga kommentarer: